Thursday, 12 January 2017

DAY 6:7th Dec-Pamberton (Diamond Tree & Tramway ) to Walpole


Assalamualaikum


Scenic Pamberton Tramway Ride

More Landscape Images from me :https://www.shutterstock.com/g/casa+nayafana
We had very peaceful and best sleep last night at Fonty's Pool campsite.No noise /partying allowed here..sangat sesuai untuk rileks2..At night time,we were particularly enamoured by the hooting owl in the pine trees next to our caravan..

The next morning,we had our lightest breakfast (ever,in OZ!) that were...cekodok pisang n sandwich.
Then we checked out at 7.45 am

We headed to Diamond Tree Lookout which is only 15 mins drive from the campsite.Semalam on the way back from Pamberton town...dah nampak dah signage ni dari tepi jalan.So,memang plan nak singgah sini sejak semalam.

Best sangat view dalam hutan ni..






No entrance fee...FOC



Diamond tree ni sebenarnya the largest karri tree...merupakan fire look out tree suatu masa dulu...Platform kat atas tu dibina pada tahun 1939 lagi (77 tahun dah..).


Nampak tak...diamond tree ni...paling besar di antara pokok-pokok karri yg lain?

Ada 1 platform kayu 52 meter kat atas tu

Menara tinjau untuk tengok kalau-kalau ada kebakaran hutan.
Besi-besi yang dipacakkan di sekeliling batang pokok tu sebagai tangga untuk sampai ke mercu..

Definitely not for those who are faint-hearted!

There are safety wires to form a cage to guide climbers all the way to the top.Sehingga sekarang masih digunakan oleh DOC (Department of Conservative and Environment) 


Kami tak panjatlah sampai ke atas...sebabnya takde sape-sape kat situ.So,tak dapatlah nak bagi review ...the view from the lookout..Lagi pun,tak de renjer hutan..kang jadi apa-apa sape susah?Mereka dan keluarga mereka..

Lepas tu kami gi check kat Pamberton Tramway pukul 8.45 pagi,ingatkan boleh beli tiket dulu..tak de org lagi.1st ride pukul 10.45 pagi

Jadi gerak isi diesel...then singgah ke Pamberton IGA (Independant Grocers for Australia) untuk top up barang dapur.

Terjadi satu insiden where Mr Husband accidentally dropped a tray of eggs.Staff dia sangat helpful and understanding... bersihkan lantai without grumbling at all.1 of the lady sempat komen..'Don't worry,you'll be okay for the rest of the day..I'm sure!''.Maybe dia ingat insiden pagi tu akan men'spoil'kan mood kami untuk hari tersebut,kot?
  



Budak-budak sempat singgah bermain kat town




9.40 pagi..berjaya beli tiket tramway.

Actually ada 2 departure times in a day...iaitu pukul 10.45 pagi dan pukul 2 petang.Fare is AUD 28 for adult & AUD14 for child.



Pamberton Tramway ni memang tram for tourists only,dari Pamberton to Northcliffe.Northcliffe ni bandar kat Southwest Region of WA,kira-kira 28 km ke selatan Pamberton.This tram runs from the old WAGR (West Australia Government Railways -beroperasi dari 1890-2003)

The ride is 1 3/4 hour...bergerak dari Pamberton..past the saw mill...descends into Karri forest.It crosses 6 bridges,stops at cascades and the Warren River Bridge,where the Lefroy joins the Warren River..Note that,yang kami naik ni tak sampai ke Northcliffe ya?




MORE PHOTOS OF THE PAMBERTON TRAMWAY









Nak sambut raya tu..


Turun dari tram...jalan-jalan ke cascade (lata)

Biasa saja...Lata Iskandar lagi cantik kot






It was indeed a leisure and scenic ride.The historical commentary from the tram driver was interesting...tapi halfway..we were at loss!Don't blame anybody ,but us.Susah sangat nak paham dia punya accent..terus hilang fokus..he he...

12.30 selesai tramway ride

12.45 kami bergerak ke Walpole. ..almost takde kereta sepanjang perjalanan!




Pkl 2 stop amik gambar Mt Frankland South National Park




2.30 sampai Rest Point site 124


Nampak tak lokasi Rest Point Holiday Village? (gambar Google)



Site 124..

Campsite ni agak gersang...kurang pokok-pokok
Less tree..panas..byk lalat.. (Musim panas...lalat akan banyak pukul 11-4 petang...bila keadaan dah redup hilang terus)......
Wifi ada..but you need to get close to the hotspot...
Kami lunch spaghetti ayam n nasi goreng..pas tu kita gi explore park ni..Kat depan reception office,ada giant Jumping Pillow untuk lompat-lompat!



Bukan untuk budak-budak jer...org dewasa pun boleh (Gambar Google)

Release stress...

Abah pun join!
Apa lagi yang ada kat campsite ni?Macam-macam adaaaa..

Hmmm...nanti kita sambung next entry......
Rest Point Holiday Park ni memang rated high dalam Trip Advisor...Cheap Camping site but banyak activities dari trekking, cannoeing....watersports dan sebagainya...If you have enough time..then boleh explore.....unfortunately,we didn't.....

Alhamdulillah......

Please feel free to visit  my Collections of High Quality Landscape Images here: https://www.shutterstock.com/g/casa+nayafana

No comments:

Post a comment