Sunday, 6 August 2023

QUIET STAY AT LIVELY BUKIT BINTANG,KL


City skyview from airbnb Bukit Bintang

Bersambung dari chapter sebelumnya.

Dari Genting Highland,kami bergerak ke KL untuk next staycation..Mula-mula memang ingatkan nak repeat dok kat Traders Hotel,tapi anak-anak kata takde apa nak buat kat KLCC tu..macam boring.Jadik,2 tempat yang kami consider untuk menginap-1 kat area Kg Baru & 1 lagi kat Bukit Bintang.Anak-anak opted for Bukit Bintang sebab lagi happening & banyak benda-benda & food yang viral lately,katanyalah!Walaupon,this is not our cup of tea..abah & mama follow je,sebab percutian ni actually reward untuk anak-anak.

Dalam sejam plus je drive dari Genting,kami dah sampai Bukit Bintang.

Kami decide untuk lepak-lepak kat LaLaport dulu memandangkan airbnb yang kami book tak bole check in lagi.Ni la 1st time sampai kat LaLaport (except kid # 3 yg dah pernah datang dengan kengkawan).

Yg bestnya,untuk tempoh antara 1st July sehingga 30 September tahun ni,parking kat LaLaport adalah free.Alhamdulillah,nasib kami baik.

Impressive mall ni..tak sangka dulunya tapak Penjara Pudu yang sangat legend.



BookXcess LaLaport - cantik & readers friendly

Tak sah datang LaLaport kalau tak naik ke Garden Rooftop

PNB118..2nd tallest building in the world after Burj Khalifa,Dubai

Kami menginap di airbnb (service apartment namely Tribeca) yang terletak di Jalan Imbi,Bukit Bintang.

Okla airbnb ni..sangat clean,fully equipped & cosy.Unit ni kat tingkat 18- city skyview.Ada 2 bilik tidur (2nd bedroom tu agak kecik - tapi nice kata nak-anak).



Master bedroom

All pics of airbnb..credit to host's page

Fast free wifi- 568 Mbps- ni wajib kalau bercuti dengan teenagers.Ada Neflix too..

Dapur -lengkap dengan fridge,hot plate,microwave,kettle,cooking utensils & cutleries.Ada washer & dryer.

Swimming pools at level 32 & 37.




As mentioned in previous post,masa ni kid #3 tak sihat,demam panas.Walaupon dia yang bagi idea untuk stay kat Bukit Bintang,nampaknya she couldn't enjoy it that much - jadi 2 beradik hanya berhibernasi di bilik the whole day.That's why percutian kali ni kita considered as quite stay.Emmm.

Satu je con kat airbnb ni..no free parking­čśĆ

Petangnya abah & mama jalan kaki,nak jenguk-jenguk apa yang ada kat area sini..dalam 10 mins jalan dah sampai Pavillion.

Memang betullah orang kata Bukit Bintang ni hub & heart of KL - sangat happening especially for shopping & entertainment.

Berkumpul depan McD sebelum busking start

Pelancong..

Banyak restoren dari Timur Tengah..

Di seberang jalan..penampakan orang beratur panjang depan Restoren Damascus yang viral tu.Kami tak pegi lah..tak sanggup menunggu...

Selang 2 belah dari Damascus..Kunafa Crisp yang viral jugak..pon ramai orang queue..nasib baik kami beli Kunafa Crisp kat sebelah jalan ni..takde orang sangat pon.

Yg belah sini aman..takyah beratur pon

Bermacam-macam Turkish delights ada selain kunafa

Malamnya kami dine in kat airbnb sebab anak tak sihat.

Dapat juga merasa Kunafa Crisp yang viral tu

Shawarma..memang authentic rasanya

Yemeni fried chicken..mengingatkan pada chicken bros di Mekah/Madinah

Pagi-pagi esoknya kami check out & pergi ke Kg Baru.

Hasrat nak makan Nasi Lemak Wanjo yang popular tu tak kesampaian sebab queue yang sangat panjang (maklumlah hari Ahad) ditambah pulak dengan anak yang tak sihat.

Lain kali lah Wanjo..

So,kami breakfast kat Kedai Kak Som- masakan pantai timur.Alhamdulillah.

Macam-macam lauk,rambang mata dibuatnya

Selesai makan..kami bergerak balik ke rumah.Tamatlah short getaway in Genting & KL.





Sunday, 30 July 2023

SHORT GETAWAY - GENTING HIGHLANDS

Kami baru balik dari Genting..bawak 2 anak jalan-jalan,kid #3 & #4.Ni adalah wishlist anak bongsu..dia nak gi Genting sebelum melangkah ke dunia baru..alam IPT.

Pada hari kejadian kami bertolak dari kampung di Semenyih.Pastu ambik 2 beradik ni kat kolej kakak kat Gombak..si adik gi teman kakak sebelum kakak sat for her final paper (exam).

Disebabkan masih awal pagi...Genting Skyworld themepark pun belum buka & airbnb yg kami book- boleh check in only after 3 pm..so,baiklah kami lajak sikit ke atas & breakfast dulu kat Lemang To'ki di Bentong.

Kami navigate ke Lemang To'ki 2- lebih dekat & lebih accessible sebab tepi jalan je...dan selalunya lebih aman dari Lemang To'ki yang satu lagi.



Alhamdulillah...rasa lemang,rendang & ayam bakar still as authentic as we remembered.

Lemang & rendang daging
Ayam bakar & air asam

Berhadapan dengan Lemang To'ki,diorang ada jual durian Musang King...kami 'menjamah' sikit..he he

Bila perut dah kenyang,barulah kami turun balik ke arah Genting Highlands.

Kami park kereta kat GHPO (Genting Highlands Premium Outlet ) & naik cable car dari Awana Skyway,bersebelahan dengan GHPO.

Okla cable car Genting ni..walaupon tak setinggi di Langkawi,still an enjoyable experience.

Dari GHPO menuju ke Awana Skyway

Beli ticket cablecar kat kiosk
Okey..gondola standard- lane C
Beratur nak naik cable car


Ramai betul manusia kat atas ni....ni belum cuti sekolah lagi..




Si kakak tak sihat & demam..jadi kami rasa tak berbaloi lah nak book 1 day ride di Genting Skyworld Outdoor Theme Park.Kami opted for Skytropolis Indoor Theme Park...masalahnya indoor game ni starts operating only after 2 pm.Jadi,kami terpaksa lah tunggu dia bukak.

Abah main game funfair je..ha ha

Hanya si bongsu yang naik ride..mama n abah tak naik,nanti vertigo..hu hu.


Airbnb @ Windmill Upon Hills

Pic-Credit to google

Dalam pukul 4 lebih,baru kami check in ke airbnb ni.

Airbnb ni terletak kat Genting Permai..jadi tak perlu lah nak drive berpusing-pusing naik ke theme park atas tu.Dari Windmills ni ke Awana Skyway hanya 4.2 km je...lebih senang...naik je cable car ke atas.

This unit is a 2 bedroom family suite.Ada 2 bilik air...1 living room extending to kitchen area (1 dining table..1 fridge,microwave,hotplate & 2 in 1 washing machine-dryer.Lengkap lah..

Living room

Master bedroom

Mountain view

Free wifi..laju.

Self checking in & checking out- super easy.Free parking space provided at residence parking.

Skydeck

Heated Swimming Pool at Level 41




Banyak kedai-kedai makan (halal) kat area ni.Antaranya Restoran Al Esfan,Makanan Enak Cina Muslim,Banana Leaf Curry House,Savor House Restaurant,Memang Meow Cafe..to name few.

Malamnya kami makan di Memang Meow Cafe


Mama ambik menu breakfast untuk dinner

Ikutkan reviews cafe ni memang cemerlang..rating pon 4.8/5.Tak dinafikan hospitality & service dia top notch..cuma makanan malam tu 'terlebih garam'.Mungkin nasib kami tak berapa baik daa..

Esoknya,selepas check out kami plan nak gi petik strawberry kat Genting Strawberry Leisure Farms.Tapi kami tak jadi masuk..sebab self plucking not available pada hari tersebut.Entrance fee RM15.

Bergambar kat luar je lah..

Pastu,salah sorang staff Happy Bee Farm (kedai sebelah) bagi tau..kalau nak beli strawberry boleh beli kat Mini Cameron on the way turun ke Genting Sempah.So,sampailah kami kat kedai ni..

Then we headed to KL for another 1 night stay...