Monday, 29 March 2021

MELAKAN VISIT MELAKA - GIRLS' DAY OUT - PART 2

Sambungan dari Part 1

Melaka River


Jumpa lagi..masih dalam Melaka..masih berPKPP.

Oleh kerana cuti persekolahan anak bongsu baru saja bermula & hanya ada seminggu sebelum dia balik ke asrama,jadi jomlah kita jalan-jalan Melaka..huk huk.

Kebetulan si kakak memang tengah cuti semester.So,jalan-jalan bertiga je lah..mama & 2 doters!

We started our day,dengan breakfast

Breakfast di Barakah Cafe,Tengkera

Tak jauh dari rumah kami.Warung ni memang penuh masa weekends...susah nak dapat tempat duduk kalau datang.Terletak di tepi jalan,bersebelahan dengan Klinik Kesihatan Tengkera.Ada pelbagai menu untuk sarapan.Tapi,yang viral & wajib try...roti canai meleleh!

Roti canai yang digulung...intinya telur dadar & hirisan ayam goreng berempah.
Ada versi biasa,cheese atau double cheese



The Shore

Tak pernah masuk The Shore Shopping Mall selama ni...sebab rasa macam takde keperluan nak membeli-belah kat sini.Ni 1st time masuk...tujuan cuma nak 'window shopping' je.

Banyak kedai-kedai dalam ni yang dah tutup...impact dari pandemik Covid 19.

Lengang...


 

 

Tempat makan yang ada dalam ni..KFC,Subway,Seoul Garden & Food Station (food court)

Attractions dalam ni - The Shore Sky Tower ,The Oceanarium (Aquaria versi Melaka),Toy Museum & 3 D Interactive Park.Toy Museum & Interactive Park are temporarily closed now.

The Oceanarium & Sky Tower masih beroperasi- tapi dengan diskaun sempena Kempen Melakan Visit Melaka - masih kurang sambutan kerana harga tiket masih tinggi

Sungai Melaka - depan The Shore

Jom tinjau kejap...macam mana view Sungai Melaka dari sini...

Jeti Kg Morten


 

 



Selepas tu,kami drive ke arah Jonker Street...nak cuci mata..ada mural cantik kat sini

My Kiehl's Heritage Mural

The largest mural in Melaka to date is done by Fritilldea for Kiehl,the cosmetic brand.



 

 



 

 



Bersebelahan dengan Kiehl's mural..adalah persisiran Sg Melaka

Jom tengok view Sg Melaka,dari angle sini pulak.Boleh nampak another mural paintings accross the river.


 

 






 


 


 

 


Lokasi ini sebenarnya tempat mendaratnya Laksamana Cheng Ho di Melaka pada 1405



Ok..tak banyak cerita kali ni,,,hanya gambar-gambar kenangan semasa cuti-cuti PKPP.Nanti bila merentas negeri dibenarkan,memang kami tak kan datang tempat-tempat ni kerana sememangnya akan sesak dengan tourists dari negeri-negeri lain.

Emmm...bila lah pandemik akan berakhir??
Inshaa Allah..semoga pulih seperti sediakala.Aminnnn..

No comments:

Post a comment