Thursday, 5 January 2017

DAY 5:6th Dec-Yallingup-Nannup-Manjimup

Alhamdulillahi Robbil 'Alamin....

Self potrait

Bertemu lagi....after not-so-long hiatus....untuk update perjalanan seterusnya.....

Actually, Yallingup Beach Holiday Park sangat indah pemandangannya...kerana campsite ni terletak betul-betul dengan pantai...dengan pohon-pohon yang redup merimbun....adanya playground dan tempat mandi-manda yang selamat,menambahkan keterujaan anak-anak..

Sebenarnya,nama Yallingup merupakan Aboriginal word meaning "place of love" (the "up" part meaning "place of")....sedikit trivia...he he..

https://www.shutterstock.com/image-photo/panoramic-indian-ocean-yallingup-beach-rocks-545774869

Pagi ni selesai breakfast maggie goreng (ya..anak-anak Melayu ni memang 'tak kenyang' kalau breakfast roti!),kami pun check out jam 7.40 pagi.

Fotografi pagi sebelum bergerak ke destinasi seterusnya,,,,








Sebenarnya Leeuwin-Naturaliste National Park merupakan national park yang terletak di South West region of West Australia...dan dinamakan sedemikian sempena nama dua light houses iaitu Cape Leeuwin dan Cape Naturaliste yang terletak di kedua-dua hujung national park. Cape Naturaliste yang semalam tu...dan Cape Leeuwin...the most South dekat Augusta...92km.....

Night Stars at Yallingup
Beuatiful Rocks and Waves  of Yallingup Beach

So  dari  Yallingup kami set kan GPS ke Margaret River...Itenary hari ini sebenarnya nak ke Cape leeuwin....OTW singgah Hamelin Bay....then ke Nannup...Bridgetown...dan Manjimup di mana our next camping site will be...FONTY POOL.



Tapi kami tukar plan sebab...dah banyak sangat tengok laut ni....bosan pula...so instead kami aim untuk sampai Margaret River sahaja dan lepas tu terus ke FontyPool... Aim nak sampai Fontypool awal sebab macam best je tempat tu......

YALLINGUP TO MARGARET -------------------41KM(40MIN)
MARGARET RIVER TO NANNUP--------------70KM(1 HOUR)
NANNUP TO....MANJIMUP................56KM...(.50MIN.)..

Perjalanan kali ni tak berapa jauh~less than 200km... Actually kami belajar dari tour yang lepas untuk cut short our journey and reach early to the campsite. Sebab setiap campsite ni ada banyak benda boleh buat dan banyak benda to explore....So takdalah penat atas jalan dan sampai terus tidur dan makan...rugilah bayar .....Anyway as a lone driver with backup driver(wife) sentiasa available.....rehat yang cukup perlu untu perjalanan next day......

Keluar dari Yallingup kami singgah...di Smith Beach.....Sebelum tu say goodbye to The Guardian of Yallingup.


Smith Beach
 Jam 8.15,kami stopped by Smith Beach,1 of the top beaches at Margaret River region (selain Yallingup Beach& Meelup Beach).Sungguh mengasyikkan...pantainya dengan pasir bersih,ombak kuat (sesuai untuk berenang,surfing,boogie boarding dan sunbathing)...airnya...crystal blue!






Berfoto-foto atas kayu unik ni..





Memang unik kayu ni....let's zoom in
Up close...geli geleman...macam ulat pulak
Cepat bangun...

Margaret River sebenarnya famous untuk penggemar penggemar penggemar Wine and Levander....Apart from that..takda apa sangat yang trigger us untuk stay lebih lama.....banyak lah ladang anggur dan Resort yang offer discount untuk wine....jadi kami stop sekejap dan move ke next destination....


Nannup.

Pemandangan sepanjang perjalanan dari Yallingup to Nannup...dengan pohon-pohon karri di kiri kanan jalan

Karri tree is the 3rd tallest tree in Australia (don't ask me which tree is the tallest...hu hu),tingginya boleh mencecah sehingga 90 meters (one of the tallest species in the world). The trees sometimes coexist with jarrah and marri trees.

Jam 12 tengahari,kami berhenti di Nannup Foreshore Park.



Macam R & R....Picnic spot...bring your own food..takde kedai2 makan..toilet dlm hutan,punyalah cantik & bersih

Sementara abah pegi 'membidik' few spots yang menarik...



Blackwood River Nannup







Kat sini boleh main golf ni...18 hole 1/2 jam


Si kecik dan kakaknya menghiburkan hati di sini.


Alhamdulillah....kami sampai terlebih awal di sini...tapi owner dia very nice........

Kami tiba di Fontypool's campsite pada jam 12.50 ( site no 25)



Well grassed campsite...few steps dari dapur (warna hijau)
Pasang awning...set up table n chairs

Jiran kami....macam transformer motorhome dia..
Nice cabins
Common ablution (showers+toilet+laundry)
Sangat bersih dan terjaga

Ada wifi...tapi asyik lost



Open air kitchen..cuma ada microwave,toaster & bbq set.Takde stove

Kami ingat nak lunch kat open kitchen...atau santai-santai bawah awning luar motorhome....tapi banyak betul lalat (biasa masa summer)...last2 lunch dalam motorhome jer.Lunch kari ayam..solat..rehat. Tapi lalat lalat ni akan menghilang pada sebelah petang dan malam...heran betul.....

1535 keluar ke bandar Pamberton untuk meninjau lokasi tramway keesokan harinya,tapi kaunter tutup pulak.


Singgah di farmasi untuk top up ubat Paracetamol.






Balik dari bandar Pamberton,singgah tengok kuda-kuda kat sini..




Balik..5.30..mandi pool.

Fonty's Pool

Swimming pool ni dah 100 tahun umurnya.Back in 1907,seorang petani Italy,Archimedes "Archie" Fontanini  beli tanah dekat Manjimup seluas 460 ekar (1.9km persegi)...untuk tanam epal dan sayur-sayuran.Tanah ni dikenali sebagai "Archie's Oven Gulley".Lepas tu,dia bina empangan (dam) untuk pengairan tanaman..Wife Fontanini dan 5 anaknya selalu mandi kat dam ni.

Sebenarnya Fontypool ni surrounded by farmsite,,,,banyaklah kambing biri biri disekeliling dan rumput kering bergulung tu....make the scenery beautiful and awesome......

Atas public request,pool ni dibuka pada orang awam pada tahun 1925. 

Anak-anak dah tak sabar nak mandi

It's a historic (more than 100 years) freshwater (sebab tu airnya hijau) swimming pool..

Fonty's Pool holds 18 million litres of water & covers nearly one acre!

Generations of people learned to swim here
Even state backstroke champion Rolf Harris competed in the pool..
Free jer pelampung ni..
Melayan anak-anak dara

Who cares if this is not  blue chlorinated  water ?
Dah puas mandi...naik!

Sejokkkk!

Dinner-sambal sardin & ayam drummet Steggles

Alhamdulillah...atas hari yang indah.....Till we meet again......

NEXT....PAMBERTON TRAM.....

No comments:

Post a comment