Alhamdulillah ...bersambung kita...... Walking early morning along the white sandy beach of Magnificent Emu....and this beach was so special bcoz you can get both sunset as well as sunrise....Allahuakbar....
Suasana pagi di Emu Beach Holiday Park Albany sebelum checked out jam 7.40 am.Apa kata kita pegi beach dulu?
 |
Jom gi beach..

|
 |
Aussie version of Dilarang Memijak Rumput. |
 |
Pristine..white sandy beach |
Hari ni kami nak jalan-jalan ke Albany Town sebab petang semalam,most kedai-kedai dah tutup jam 5-5.30 pm.Mundar-mandir cari tempat untuk parking motorhome....dan kami terlajak masuk kawasan ni..
Dapat parking motorhome kat bawah pokok yang besar ni...dan jumpa ni kat sebelahnya...Albany Convict Gaol..Tapi kami tak masuk.
Actually,kat dalam ni,kita boleh lihat bagaimana banduan dulu ditempatkan...ada tempat berasingan untuk banduan wanita..dan yang sakit mental.(Ada patung-patung yang diletakkan untuk menggambarkan keadaan dalam ni pada waktu dulu).
Emmm...tempat gantung banduan jugak ada..basically,self tour..entrance fee cuma AUD5...dan ada jugak night tour..kalau anda berani!
 |
Depo tahanan banduan buruh 1852-1876.Masih belum buka masa kami sampai
 |
Pasung Puaka! |
|
 |
University of Western Australia-Albany Centre |
Budak-budak nak masuk kedai buku..
Dan abah jalan gi amik motorhome...dan sempat shoot ...The Brig Amity
Kapal ni dibina di New Brunswick,Canada dan telah digunakan beberapa tahun sebelum tu sebagai kapal perdagangan di antara America dan Britain.
 |
The Brig Amity ni sebenarnya adalah replika kapal original(vessel) yang membawa masuk
first white settlers to Albany pada tahun 1826 |
Replika ni didirikan 100 meter dari tempat mendaratnya Major Edmund Lockyer dan pasukannya (50 orang termasuk penumpang dan kru kapal,banduan,peniaga-peniaga,stok makanan untuk 6 bulan..termasuk sheep and pigs)
We did quick groceries shopping at IGA & were done by 10.20 am.
Ikutkan itinerary asal kami patut bermalam di Mt Trio Bush Camp & Caravan Park which is 132km dari Albany.Dan kami belum book lagi campsite ni.So...kami bergerak meninggalkan Albany.
 |
Pintu masuk ke Mt Trio Bush Camp & Caravan Park |
Stirling Range National Park ni sangat dekat dengan Mt Trio campsite ni.Very famous for bushwalking and hiking.Rasa macam gersang je tempat ni...so,kami buat keputusan untuk menghala ke Katanning.
Singgah jap di Cranbrook...driver nak melelapkan mata.
 |
Public park here
 |
Tak tau bangunan apa ..depan park ni..but,awesome!
|
|
Kami tiba di Masjid Katanning jam 1.15 petang.Kebetulan hari ni hari Jumaat dan kami tiba sebelum jemaah solat Jumaat.Alhamdulillah,dapat peluang menunaikan solat Jumaat di bumi Australia..
 |
Masjid ni dibina pada tahun 1980 by local Islamic community |
Sebenarnya,di Katanning ni,local Muslim nya adalah orang Melayu yang berhijrah dari Pulau Christmas dan Pulau Cocos (Keeling).Orang-orang Melayu telah dibawa ke Pulau Cocos pada kurun ke 19 sebagai hamba..
 |
Ruang solat (gambar selepas solat Jumaat selesai) |
 |
Khutbah pun dalam Bahasa Melayu
 |
Selesai solat...
Sebenarnya ada beberapa kedai makan muslim di sini...termasuk yang dimiliki oleh imam masjid ni...
Malangnya pukul 3pm dah tutup...jadi tak sempat nak menjamu selera....Dan lagi katanning ni mengikut maklumat dari penduduk tempatan sini adalah pembekal kambing utama dan ramai penduduk Perth beli kat sini...lebih murah.....
 |
Diminta se-rumah bawa se-pinggan bilasan?
Bilasan=cuci mulut?Desert la tew. |
 |
Ruang solat wanita
 |
Masjid ni dirasmikan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 1981
 |
|
Kami park motorhome kat dalam kawasan masjid dan lunch dalam ni jer..
Kami decide untuk terus ke Perth...sebab nampaknya tak de apa yang menarik sangat kat Katanning ni.So,dapatlah spend another 2 last nights at Perth sebelum balik Malaysia.
Bandar Katanning ni kecik jer..
 |
Katanning has only ONE roundabout and NO traffic light!
 |
Post office (atas kiri) & shops
 |
Bangunan coklat tu..the historical Roller Flour Mills (1891-1977).The tallest building in Katanning |
|
|
One joke on Katanning...can you surf and swim at Katanning?
Oh yes...you can surf internet and swim at Katanning swimming pool!Ha ha...
Perjalanan dari Katanning ke perth sejauh 281 km mengambil masa 3 jam lebih...dengan suhu panas terik ..34 degree....gersang..bosan ..mengantuk..
Sebenarnya,kami memang dah book campsite kat Perth Vineyard Holiday Park pada 10 Disember.Oleh kerana kami tak jadi menginap di Mt trio Bush Campsite...so kami called owner Perth Vineyard dan mintak add another day (1 day earlier).Kami call dalam perjalanan ke Perth...owner dia kata,dia tinggalkan kunci dalam peti kat luar office and bagi password number untuk bukak peti tu.Duit untuk tambahan 1 malam bayar esok je bila office bukak.Begitulah trust & honesty practised kat negara maju,kan?
Jam 6 petang kami sampai ke campsite
 |
Big4 Discovery Park-Perth Vineyard
 |
The Reception Office
 |
Cattle gate...just tap on /off your entry pass...tali tu akan turun/naik
|
|
|
No comments:
Post a Comment