Friday, 25 October 2019

CORETAN DHUYUFURRAHMAN (5 ZULKAEDAH - 21 ZULHIJJAH,1440H) - MEKAH - PASCA HAJI

King Fadh gate

Terlebih dahulu,ingin saya panjatkan rasa kesyukuran yang tak terhingga di atas nikmat yang Allah swt berikan pada kami berdua.Alhamdulillah,kerja haji dah selesai..dan semoga kami semua mendapat haji yang mabrur.

Tinggal hanya 1 minggu lagi sahaja...sebelum kami melangkah meninggalkan tanah suci..dan kembali ke tanah air.

Sekadar gambar-gambar kenangan di kota Mekah,pasca haji..

Mengunjungi rumah Allah sekerap mungkin..ni view dari rooftop masjid.
 
View kaabah lebih jelas dari rooftop ni



 
Tawaf di rooftop





Feeding the poor - fi sabilillah










Met our old friends,Dr Khairul & Dr Rozaiyah,our colleagues during student days...30 years ago




Menyantuni pakcik & makcik yang sesat...mereka berdua ni masuk pintu lain & terpaksa keluar ke pintu lain (maybe sebab polis dah block jalan masuk tadi).

Kesian pakcik & makcik ni..berkaki ayam



Ok..ok...baru rasa ada kelapangan nak shopping sikit.Pada jemaah haji...memang digalakkan agar sabar dan tidak terlalu mengikut nafsu shopping sakan awal-awal.Ini kerana,harga barang akan menjunam teruk selepas haji...peniaga-peniaga akan menurunkan harga secara besar-besaran as most jemaah started to leave Mekah.



 
Abraj Hypermarket -our favourite shopping place!

Macam-macam barang ada kat sini
Prices reasonable

 
Choosing perfumed gel




Pas shopping..masuk masjid balik

Harap-harap jika ada rezeki kami ke sini lagi.. Al Haram Emergency Hospital ni dah dibuka.

 
Berhadapan dengan pintu no 100..3rd expansion
 
Ada escalator lagi


View Al Haram menjelang maghrib...soooo serene..





Jemaah Uzbekistan

Kami berpeluang mengunjungi third tallest building in the world...Mecca Royal Clock Tower (1972 feet)
 
Inside the clock

Precisely at this hour,min & secs











View Kaabah from tower deck

Solat maghrib di puncak 

Berpeluang berjumpa dengan jemaah haji tertua (101 tahun)  dari Malaysia,Abdul Gapak Mahmud,bekas nelayan dari Kudat.Dia stay kat hotel yg sama.

Masih gagah..tidak bertongkat / berkerusi roda

Kami try tawaf sunat menggunakan skuter sebanyak 2 kali..50 SAR/pax.













"Sesungguhnya Nabi SAW telah tawaf pada haji al Wada' (haji perpisahan) di atas unta dan beristilam di rukun dengan tongkatnya"

Hukum tawaf menggunakan skuter / segway adalah HARUS.

Chicken Bros di Food Court,Kompleks Jabal Umar

Kedai ni bersebelahan Restoren Al Baik..Sekarang Al Baik di Mekah tak jual ayam,hanya nuggets


Genuine chicken Bros..nampak rempah kemerah-merahan di dalam & dagingnya sangat lembut


Seafood pizza...level sama dgn Chicken Bros



Hari terakhir di Arab Saudi...di Jeddah Airport.

Harga makanan di sini sangat reasonable



Akhirnya,kami tiba di bumi tercinta pada 22 Ogos,2019 setelah 46 hari berada di perantauan demi menunaikan Rukun Islam ke 5.Alhamdulillah



"Ya Allah,jangan jadikan ini perpisahan terakhir kami.Jemputlah kami lagi Ya Rabb.Berikan kami rezeki kewangan,rezeki kesihatan serta rezeki kelapangan masa untuk kami berada di sini lagi.Juga berikanlah rezeki yang sama kepada adik beradik,ipar duai,sanak saudara serta rakan-rakan kami Ya Allah....agar mereka dapat sampai ke rumahMu ini dan merasai seperti apa yang kami rasai.Aminnn"

Kami akan sentiasa merindui suasana ini.


Merinding!Lautan manusia di hadapan kaabah

No comments:

Post a Comment