Wednesday, 24 June 2020

PENGALAMAN MENGINAP DI COTTAGE IRISH BERUSIA 350 TAHUN..#AIRBNB





Yesss...sekali lagi kita up post menahan rindu (nak travel ..)

Masih lagi penceritaan tentang percutian di Ireland...& masih lagi berkisar berkenaan accomodation.

Semasa trip kami ke Cliff of Moher,Galway...kami mengambil keputusan untuk menginap somewhere near the cliff...sebabnya Cliff of Moher ni agak jauh dari Dublin..dalam 250km lebih..jadi,tak mungkinlah kami nak drive balik hari ke Dublin...memenatkan & not enjoyable.

Hasil research kami...kami jumpa lah Fermoyle Farmhouse ni.Nampak menarik & ada lebih 500 reviews...and counting!Farmhouse ni terletak di Fanore.....agak terpencil sebenarnya,25 km dari Cliff of Moher.Kami pon teruja nak tau...macam mana rasanya menginap di 'rumah ladang' omputeh?Ada tak macam Little House on The Prairie?(Millenials...sila google kalau tak tau..ha ha!)

Fermoyle Farmhouse ni adalah semi-detached cottage yang dah berusia 350 tahun.Cottage ni telah dibaikpulih oleh ownernya...hasilnya...jadikla rumah cottage yang extremely cozy & beautiful.


Luar cottage



Nak sampai ke sini agak adventurous jugak...kena drive ikut jalan kampung yang berliku-liku (but the road was in good condition),melalui sungai dan jeram-jeram kecil....hardly jumpa rumah atau pun orang (sounds creepy here!).Cuak dan berdebar-debar sepanjang perjalanan..takut tersesat atau tersasar.Ditambah pulak pada masa tu,hujan..

Sungai on the way..deras jugak airnya!


Signage sebelum sampai ke cottage

Bila sampai je..nampak cottage ni biasa-biasa je dari luar.




Our next door neighbour



Bila masuk...wow!Memang impressive..


Cosy cottage

Living room 






Rumah omputeh memang takde grill


Kami tak berpeluang jumpa host. Masuk rumah pon secara self check in..ada kod rahsia.Pas tu check in kat lap top yang disediakan

Ada wifi tapi tak strong sangat..maybe sebab lokasi quite terperuk.




Self service coffee corner

Ada 3 bedrooms & 2 bathrooms.

Master bedroom

2nd room
Bilik ke 3 tak sempat nak skodeng.Anak bujang dah tutup pintu..kih kih

Ada washing machine & dryer jugak.Tapi kami tak guna pun

Separate kitchen yg comel




It's amazing how they're able to preserve this 350 years old cottage..



Farmoyle Farmhouse now 

...and then!

Malamnya kami cuma makan ready-to-eat packaged food 
Sangat sejuk malam tu..nasib baik ada overall heater & fireplace (bukan electric fireplace macam kat airbnb Belfast).

Reaaaal fireplace
 
Berjaya hidupkan api...yeayyy!


Lena diulit intan (eh,mimpi!)..after long hours drive Dublin-Galway.Sweet dreams!

Selamat malam.

Oh ya..untuk booking..boleh check kat sini

No comments:

Post a comment