Monday, 30 October 2017

BANDUNG-DAY 1-PART 2-DUSUN BAMBU->KAMPUNG DAUN

Sambungan dari Day 1 Part 1

Kami hanya mengambil masa sejam untuk solat dan freshen up.Bersemangat ni nak explore Lembang.Destinasi seterusnya..

2.45 PM-DUSUN BAMBU



Waktu operasi    1000-2200 (daily)
Tiket                  Rp 15,000/pax .We paid Rp 25 000/pax
Parking kereta   Rp 10,000

Berkonsepkan eco-friendly,Dusun Bambu ni sangat luas kawasannya.Dari tempat pembayaran tiket,kita kena menaiki kenderaan yang dipanggil warawiri ni..untuk sampai ke atas

Warawiri..
Kami saja dalam ni

Landmark Dusun Bambu

Kat mana-mana ada bamboo
Terdapat pelbagai spot menjual makanan, restoran-restoran yang unik,villa dan glamping dan taman-taman terbuka.Harga makanan kat sini....tak terjangkau poket (mahal...maklumlah,tempat ekslusif).

Cafe Burangang
Tangga menuruni Cafe Burangrang

Pondok-pondok di belakang adalah restoren Saung Purbasari yang berkonsepkan Masakan Sunda 

Jadi kami foto-fotoan ajah...untuk diunggah ke sosmed (Terjemahan Bahasa Melayu-untuk di upload ke sosial media..kui kui ).




Selain Cafe Burangrang...ada Saung Purbasari (Masakan Sunda)







Nak makan di sini,kena bayar 'pajak' (sewa)




Skywalk-di kiri kanan adalah Lutung Kesarung

Lutung Kesarung (restoren sarang burung).Credit to iradiofm.com
Ada tempat mainan untuk anak-anak kecil...The Labyrinth.Different fee for entrance ya?


Hampir 1 jam 30 minit juga kami kat dalam ni.Tapi,tak dapat nak explore semua kawasan sebab hujan dah semakin lebat.Perut pun dah lapar balik...Jadi,early dinner malam ni

5.15 PM-DINNER DI RESTOREN KG DAUN 

Masa kami sampai di Kg Daun,hari dah hampir gelap.Maklumlah,di sini pukul 5.30 pm...dah masuk maghrib.


Ni lah dia suasana di Kg Daun.A very nice ambience...like having a restaurant in a jungle..with a stream and waterfalls,it was really cosy.(tapi air terjun sebelah pondok kami..banyak sampah...spoiled betul!)




Makanan di sini berkonsepkan Sunda.Specialities kat sini Nasi Timbel Komplit dan Nasi Bakar Perahyangan.Kami order kedua-duanya disamping nasi kukus ayam kampung.



So,our verdict?Sedap ...tapi,we can get equally nice dish at lower price elsewhere.Memang makanan kat sini agak pricey sikit.I guess you paid for the ambience.Tapi,bolehlah dicuba oleh 1st timer ke Bandung.Namun,untuk repeat makan di sini,mungkin tidak..

Siap ada unggun api..




Babai Kg Daun

Selesai dinner,kami pulang ke Lembang Asri Resort untuk bermalam.

Kesian supir kami...Mas Jaka...dia tidur dalam kereta di perkarangan hotel selama 3 malam kami di Lembang.Sebabnya,tak berbaloi nak drive back to Bandung-dari segi masa dan kos minyak kereta.
Memang ni lah pengalaman pertama dia dapat pelancong yang bermalam di Lembang.Mungkin supir lain tak sanggup terima..(Kami sudah brief dia berkenaan plan bermalam di Lembang semasa kami di Malaysia lagi dan dia setuju).

Malam di dalam bilik hotel sangat sejuk.(hotel memang tak da aircond).Maklumlah,Lembang Asri Resort ni terletak di Gunung Tangkuban Perahu.Tidurlah kami dengan nyenyak setelah penat berjalan seharian


3 comments:

  1. It has been a while since I visited Kampung Daun. Both of the places looks really good in your blog. Love it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Tesha...you shud come over here again...esp Lembang

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete