Thursday, 22 December 2016

SHOPPING GROCERIES HALAL DI WESTERN AUSTRALIA

Assalamualaikum dan Alhamdulillah..


Untuk travellers yang beragama Islam...

Food products can be halal (permissible) without being certified. A banana for example is halal (permissible) and does not require certification

Berikut adalah sumber website yang kami rujuk untuk mencari bahan makanan halal di WA
(Sila faham baik-baik arahtuju dan konsep setiap website dibawah)


For a product to appear on this list, it needs to either be:
§  Halal certified by a certification company
§  Considered Halal 'safe' based on ingredients. For example, yoghurts with halal gelatine. This is usually confirmed by the manufacturer.


This website is not concerned with products that are halal approved but rather we are concerned about the products that are halal certified.
Maksudnya,ada possibility sesuatu makanan tu halal walau pun tiada sijil pengiktirafan.


Admin FB ini adalah seorang muslim yang tinggal di Canberra
 
We as Muslims know that most things are naturally halal suitable, but when companies make them and add so many ingredients which are not halal, it is easier to have a database of suitable products made by companies.


Blogger ni pernah menetap di Perth untuk beberapa tahun lamanya..Namun,blog ini masih dikekalkan untuk bacaan dan sumber rujukan ramai.Pada saya blogger ni dah banyak buat pahala…dengan memberi info dan input berguna berkaitan kehidupan di Perth khususnya pada muslim yang merantau.

*********************************************************************************

Entry kali ni adalah berdasarkan research dan pengalaman kami ketika bercuti di Perth dan sekitar WA.Peringatan-ni bukan entry tentang tempat-tempat makan / restoren halal di Perth ya?Rasanya ramai blogger dah tulis pasal ni …Cuma perlu google..

Entry kali ni dedicated pada pelancong  bajet,yang masak sendiri bila travel ke WA.Tak dinafikan,memang banyak halal butchers kat Perth/ WA ni.Cuma,lazimnya kekangan masa menyebabkan kita perlu bergerak segera ke tempat-tempat berikutnya…dan apa yang paling mudah?Tentunya membeli barang-barang groceries di pasaraya-pasaraya besar,kan?

Ok...here are the simplified,illustrated lists of halal food at supermarkets ...

Harap dapat memberi manafaat kepada readers...
(Lists adalah benar ketika pengembaraan kami ke WA 2-11 Dec,2016.Diharap readers dapat menyemak updates dari websites yang berkaitan dari semasa ke semasa for current addition and substraction of the halal lists).

Wallahu alam..
Ayam jenama Steggles & Lilydale


Update 14 Dec 2016

Produk Lilydale yang telah dimarinate berkemungkinan tidak halal:

Statement from Lildale's website:

"Yes, Lilydale chicken is Halal accredited by the Australian Federation of Islamic Councils. However, our value added products (Lilydale chicken which is marinated or seasoned) may include ingredients which may or may not be Halal certified."

Rujuk sini


Eight Mile Meat from Argyle Prestige (daging frozen halal)...
Kalau teringin makan burger or nuggets
Kami tried chicken fingers tu...sedap!



Dendeng daging...boleh terus makan as snack

Kat supermarket harga dalam $2-$2.50/pack....kat petrol station dalam $5-$5.50/pack
Macam-macam pilihan kan?

Elakkan membeli salty flavoured...Aussie punya taste...suka betul masinnn!
Kerepek & Popcorns
Ice cream bars.....kami cari tapi tak jumpa ..

Bulla Ice Cream

Dairy Bell Ice Cream
Yang ni kami tried...masam manis..macam Ice Cream Solero ( Walls).Kat petrol station harga dalam $3.20-$4 each

Varieties of M&M chocholates.Beli jugak (macamlah kat Msia takde)
Yogurt

Lebih kurang Indo Cafe...

Kopi ni sangat sedap...bawa balik as ole-ole..

Air yang menjadi kegilaan kami di Oz...sila cuba!Rasa coffee tamed by fresh milk..

Harvey Fresh lebih sedap...Daily Juice agak masam (tapi habis jugak..he he)

Tak sempat rasa yang ni...

Milo dia rasa lain dari yg Msia...Condensed milk taste like fresh milk,tak macam susu pekat manis Msia (our condensed milk  mostly made up from minyak kelapa sawit kan?)

Products Nestle

Most susu adalah halal
Dairy Farmers Milk...susu yang selalu & mudah dijumpai
Roti halal
Yang kami cuba..

Abbotts Village Bakery
Breads : Bakery
Bakers Life
Bread, Crumpets, Pikelets, English Muffins, Lebane : Bakery
Bakers Maison
Breads and Pasteries : Bakery
Balfours
Bread : Bakery
Ballantyne Bread Products
Breads : Bakery
Bazaar
Breads and Wraps : Bakery
Bowen Island Bakery
Bowen Island Bakery Sourdough : Bread
Burgen Bread
Bread : Bakery
Cedar
Pita Bread : Bread
Chicken Treat
Bread, Rolls : Bakery
Clear Wrap
Bread, Rolls, English Muffins, Greek Dipping Bread : Bakery
Country Life
Bread : Bakery
Country Split
Bread : Bakery
Fishers
Bread : Bakery
Gold Max
Bread : Bakery
Helga's Continental Bakehouse
Bread : Bakery
Homebrand
Bread Range : Bakery
Independent
Bread Range : Bakery
Jackeroo
Bread : Bakery
Lawsons
Lawsons Bread : Bread
Maharajah's Choice
Flat bread, wraps : Breads and Wraps
Maxi
Bread Range, Milk : Bakery
Mighty Soft
Bread : Bakery
Molenberg
Bread : Bakery
Morpeth Sourdough
Bread : Bakery
Resaurant Bread
Bread Range : Bakery
Ritchies
Bread Range, Turkish Bread : Bakery
Smart Buy
Bread Range : Bakery
Spud Shed Bread
Bread Range : Bakery
Supabarn
Bread : Bakery
Tip Top
Bread, Pikelets, English Muffins : Bakery
Wonder White
Bread : Bakery

Biskut Ritz & Oreo are halal too
Biskut coklat








Semua maklumat di sini adalah untuk rujukan sahaja. Semoga memberi manfaat kepada semua yang beragama Islam


More landscape photography images from me :https://www.shutterstock.com/g/casa+nayafana


3 comments:

  1. Thanks Mr Yahya sebab share...Banyak membantu

    ReplyDelete
  2. Yang prepare ni my wife...so tqvm to her

    ReplyDelete