Sunday, 13 December 2015

New Zealand-Preparation

The magnificent Hooker River


Asssalamualaikum WBT.....
Kita jumpa lagi.....kali ni kami  akan kongsikan persediaan untuk ke NZ dan tips tips penting...
Sebelum pergi banyaklah baca blog blog berkaitan dengan NZ...ramai bloggers Malaysia tulis pengalaman mereka...amat membantu...saya ada listkan dalam entry sebelum ni....

Fakta fakta penting tentang NZ yang anda kena tahu....

1. Musim panas bermula December...dimana Suboh start pukul 3.30am dan maghrib pukul 9.30pm..Jadi siang akan lebih panjang~14-16jam....The Best time untuk travel....(Walau bagaimanapun waktu tidur sangat pendek...jadi...pandai pandailah rehat secukupnya..sebab travel yang panjang kekadang meletihkan...

2-Population NZ ni memang sikit. Masa saya travel..along the road memang taada rumah langsung..All the way scenic view...penuh dengan kambing dan view view yang menakjubkan.
Masya Allah. Oleh itu kalau breakdown mungkin ada masalah...Jadi jangan sampai drag travel anda hingga malam hari.

3-Hampir 90%...atau keseluruhan rumah rumah kat South Island ni semua Bnaglo setingkat yang cantik cantik...Tak pernah jumpa 2 tingkat. Sama juga dengan Bandar bandar mereka taada bangunan tinggi.  Semuanya rendah rendah...Jadi pemandangan memang superb. Malaysia dah terlambat untuk semua ni.....

4-Makanan Halal memang susah nak cari....McD atau KFC semuanya ada jual Ham....Tap ada juga kedai kedai seperti Turkish Kebab, Bollywood Restaurant, Tandoori...seperti di Queenstown yang serve Halal food....rasanya boleh tahan...harga ok.(entry berikutnya)..

5-Orang orang New Zealand semuanya baik baik...Berurusan dengan mereka di Petrol Pump, Convenient store, Count Down Supermarket atau Pak N sav sangat mudah.

6-Jalan jalan New  Zealand tidak sebesar jalan di Malaysia....dan bitumennya kasar...mungkin untuk mengelakkan licin masa salji nanti....Bersedia dengan jalan jalan kecil selorong dan jalan jalan gravel yang mereka panggil Dirt Road...(max speed 20-30km je...kekadang 10km/hr)...kalau tak macam nak pecah dalm Caravan nanti....
The Road and The View-Lindis pass




7-During early summer...Temperature siang dalam 10-14 degree celcius dan malam 6degree dan kekadang sampai 2 degree dan boleh ada salji macam kat Milford....Bawalah winter cloth sehelai..
Kaki Pancing -Jangan Lupa bawa Joran
8-New Zealand is all about Mountain, lake , Sheeps adn River...Mountain, lake, Sheeps, River, Mountain, Lake, Sheeps and River....
Take your time to stop and rest and of course photos...Thats the advantage of travelling solo or in small groups.

Many photos were taken right infront of our windscreen by either my wife or my son ..and still produced result.
http://www.shutterstock.com/g/Casa+nayafana?rid=3696461....Banyak gambar New Zealand yang "High Resolution boleh din download di sini......

How we did it?

1-First and upmost thing is find a date and Book your flight. Boleh cuba Skyscanner or Cheapflight.
Banyak option dari direct route to Auckland by MAS or 2 or 3 stops. Price range from Rm2500 to Rm3500 depends on your luck...Kami dapat lebih kurang Rm2400 per head...children ada lagi discount...
AIR ASIA to SYDNEY...then transit about 12hours...then fly to New Zealand via Emirates/Qantas..balik after 10 days and transit Sydney for 2 days.
Rasa rasanya nilah tambang yang termurah boleh dapat....yang lagi murah masa 2011 dulu bila Air Asia ada penerbangan direct ke Christchurch...Seribu lebih sahaja...Dengar dengar Tony Fernandez nak buka balik 2016 ni so apa lagi......

2-Kemudian kami pergi JPJ dan translatekan lesen memandu...Rm 10 sahaja...kan senang.

3-Buatlah irtenary begantung kepada berapa lama nak stay...dan cara pengangkutan.


Dalam  Motorhome 6th Birth...Guna Diesel untuk warmer dan Memasak guana LPG gas siap Hood sekali...Mudah
4-Kami sewa Motorhome yang boleh muat 6 orang...dan boleh masak....Banyak syarikat boleh di survey...Tapi Maui ni special sikit....kenderaan baru engine Mercedez...dan kalau bnook awal 3months earlier dapat potongan 40%. So apa lagi kami book 6 months in advance dengan premium insurance,,,So bawa tanpa headache,....Nasihat saya bayar terus ...sebab currency berubah rubah dan ada surcharge bayar lewat....
5-Bila dah buat ietenary boleh decide samada nak duduk campsite berbayar  atau DOC( Department of Conservative)..free with minimal payment....tapi takda power supply...kalau summer dinasihatkan book awal awal supaya taklah melepas nanti....Lagi satu kalau pergi berduet Caravan...boleh dapat sebelah sebelah...kalu last minute mungkin terpisah atau dapat dekat dengan toilet dan kitchen yg jauh.


There is no bad photo in New Zealand....blurred captured on moving vehicle,,,is still beautiful to me...


Lake Pukaki Highway
6- LIST of Food macam blogger blogger lain dah terangkan...Strictly no diary food...No Chicken..No Meats...No Rice....Tapi kalau dalam packet yang dah prepared macam katTesco seperti Brahim tu boleh bawa...dan dinasihatkan print siap siap...bila kena tanya...tunjuk sahaja...Please declare apa yang anda bawa...tak rugi apa apa...dari kena bayar on the spot compound 200 or 300AUS  or NZD.
Alhamdulillah ,,,semua kami lepas....thanks to my wifie.....
Memang kena bawa Food...esp ingredient dan juga Sabun Tahharah untuk samak intruments dalam Caravan nanti.

7-Activate Credit Card or Debit Card ...senang aje....kalau Debit cards every transaction akan kena charge Rm12......

Option memilih kenderaan actually is up to individu sebab kalau keluarga kecil mungkin kenderaan macam estima (dia panggil Cabana di sini) boleh di sewa dan every site duduk motel...Masalahnya nak heret barang keluar masuk dan nak samak alat memasak every time sampai tempat baru....
advantagenya senang keluar masuk town dan senang Parking...Parking..Parking,,,,,
But to be truth...I have no Big problem in finding place for my Big Transformer.

Beginilah Parking kat sana...Paling senang carilah mall macam CountDown atau Pak n Sav 1st 90 minutes free

Senangkan........yang paling Penting sentiasa berdoa kepada Allah Subhanallahuataala supaya permudahkan perjalanan anda pergi dan balik.

Contoh Irtenary kami dan Checklist.



ITENARY  NEW ZEALAND 1st Dec-12th Dec 2015 bersama CASA NAYAFANA




CHECKLIST
1
Passport with VISA (selitkan di passport) dan bawa lagi satu copy)


2
VISA

3
Driving Licence-with translation from JPJ(photocopy –keep separately one copy)


4
NZD and AUS currency.

5
Flight Tickets-AIR ASIA and QANTAS (Booking reference code: )


6
Lists of food-type in details/Medicine


7
Credit cards (please call the Bank and activate)/Debit card please activate.

8
MAUI Booking Documents.

9
Airport Lodge Motel Booking Documents

10
Lake Tekapo Holiday Park Booking Documents.

11
Lake Wanaka Outlet Booking Documents

12
Milford Sound Lodge Booking Documents

13
Milford Cruise tickets.


14
Dunedine Holiday Park Booking Documents

15
Timaru Top 10 Holiday Park Documents

16
219 on John Motel Booking Documents.

17
Camera and battery with chargers!!!!!

18
Insurance certificate



Prayer Times Schedule  Month:

12/2015,

2-3
/ 1437 A.H

Location:
Christchurch,
NEW ZEALAND


Day
December
   Hijri   
Fajr
  Sunrise  
Dhuhr
  Asr
Maghrib
Isha
  Tue
1
19/2
3:31
5:43
1:19
  5:23
8:53
10:57
  Wed
2
20/2
3:29
5:43
1:19
  5:23
8:54
10:58
  Thu
3
21/2
3:28
5:43
1:19
  5:24
8:55
11:00
  Fri
4
22/2
3:27
5:42
1:20
  5:24
8:57
11:02
  Sat
5
23/2
3:27
5:42
1:20
  5:25
8:58
11:03
  Sun
6
24/2
3:26
5:42
1:21
  5:26
8:59
11:05
  Mon
7
25/2
3:25
5:42
1:21
  5:26
9:00
11:06
  Tue
8
26/2
3:24
5:42
1:21
  5:27
9:01
11:08
  Wed
9
27/2
3:24
5:41
1:22
  5:27
9:02
11:09
  Thu
10
28/2
3:23
5:41
1:22
  5:28
9:02
11:10
  Fri
11
29/2
3:23
5:41
1:23
  5:28
9:03
11:12
  Sat
12
1/3
3:23
5:41
1:23
  5:28
9:03
11:12
  Sun
13
2/3
3:22
5:41
1:23
  5:29
9:04
11:13
  Mon
14
3/3
3:22
5:42
1:24
  5:30
9:06
11:15
Travel Itenary:  01Dec 2015-12Dec2015
Kuala Lumpur-Sydney-New Zealand(CHC)-Sydney-Kuala Lumpur.
 Tue 01 Dec  0910hr (Kuala Lumpur)------------Tue 01 Dec 2020hr(Sydney)  Air Asia—transit 12hours
Wed02Dec 10.15hr (Sydney)-Kingston Smith—Wed02Dec 15:20(CHC)    QANTAS
Wed02-Christchurch-Airport Motel Lodge
Thu03-Christchurch-Rakaia-Mt Somers=Mt Sunday-Geraldine Farlie--Lake Tekapo
Fri04-Lake Tekapo-Twizel-Wanaka
Sat05-Wanaka-Cromwell-Kawarau-Arrowtown—Queenstown--Glenorchy---Moke Lake
Sun06-Moke Lake--Queenstown-Milford
Mon07-Milford-Dunedine
Tue08-Dunedine-Timaru
Wed09-Timaru-Christchurch(Punting& Train)
Thursday10- Christchurch—Willowbank Wildlife
Thu10 Dec2015 16:55 CHC---------Thu10Dec(Syd)18.15 QANTAS-
Fri-11-12-Dec Sydney
Sat12Dec2015--2140hrs(Syd)------Sun13Dec( KUL)0315hrs— Air Asia

****Perlu dingatkan disini dimana semua masa yang saya setkan termasuk rehat , berhenti henti...makan tidak pernah on time....Plan awal sampai ke destinasi kol 5pm atau 6pm...tapi setiap hari lari 2jam lebih...mujurlah summer....maghrib lambat.....tapi jangan buat di Milford!!!!!!! nati saya bagi tau the thriller...


Total Distance ~2250km++(New Zealand)

LIST OF FOOD

FOOD NAME
CATHEGORY
QUANTITY
1
MAGGI
Dried noodles
3 x pack-of-6
2
SHARIFAH Nasi Goreng Kampung
Ready-to-eat rice
3 boxes
3
BRAHIM Nasi Goreng / Biryani Ayam /
Ready-to-eat rice
5 boxes
4
SERI AJI Perencah Nasi Goreng Kampung
Fried rice seasoning
1 x pack-of-3
5
MAGGI Spaghetti Bolognaise
Spaghetti Bolognaise Sauce Mix
1 pack
6
BRAHIM kuah percik
Marinade Sauce
2 packs
7
ADABI telurmate
Seasoning powder for omelette
3 packs
8
FAIZA kuah sambal tumis
Sauteed Chilli Sauce
1 pack
9
BRAHIM kuah sambal tumis
Sauteed Chilli Sauce
1 pack
10
BRAHIM kuah asam pedas
Spicy Tamarind Sauce
1 pack
11
BRAHIM kuah kari ayam
Curry Sauce
1 pack
12
BRAHIM kuah sate
Satay sauce
1 pack
13
MAGGI sweet & sour
Sweet & Sour Sauce
3 packs
14
SERI AJI perencah rempah gorengan serbaguna
Multipurpose Seasoning
3 packs
15
KNORR bubur nasi ayam
Instant porridge
1 x pack-of-3
16
MAGGI kiub ayam
Chicken stock cube
1 cube
17
KNORR  kiub ikan bilis

Anchovy stock cube
1 cube
18
ADABI tomyam kiub
Tomyam cube
1 cube
19
AYAM BRAND Tuna Mayonaise
Tuna spread
2 cans
20
NESCAFFE 3-in-1
Non-dairy coffee
1 pack
21
Brown paper
Food wrapper
1 packet



The Campsite

Hmmm buat masa ni ...ni lah preparation kami...dan di harap dapat memberi idea kepada anda semua yang bercadang hendak ke New Zealand dalam masa terdekat ni.....Jumpa di next entry...

More photos please follow the linl below

CASANAYAFANA SHUTTERSTOCK COLLECTION


13 comments:

  1. Wah. Very informative. Gambar pun lawa lawa.
    Amran

    ReplyDelete
  2. haha tq Amran...semua ni inspirasi dari hang..Percikan Kenangan..At last berjaya juga

    ReplyDelete
  3. Definitely gonna be my referencing source.. tq boss!

    ReplyDelete
  4. Brilliant Doc! Keep those often overlooked bits coming. Family angan2 nak gi dah nih. Tunggu "donation" dalam account. Selalu check tapi belum masuk lagi.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah Rafiq....most of travel gp offering Rm1650-1850 per person...for ground....excluding fuel...food...and site rental/tips...for durtion of max 6days/5night....and sewa hotel for overnight stay....You can do it yourself with longer duration... 9days...with everything in yet with same amount hhehehe...yang penting time is on your site....

      Delete
  6. Thank you encik ...sangat informative...baru plan nak pergi May . Definitely akan jadi reference. Insurance certificate dalam checklist tu is refering to travel insurance kan >?

    ReplyDelete
  7. Terima kasih encik, informasi yang sangat berguna untuk referencing. Cuma nak tanya kalau bawa masuk Brahim instant kari ayam/ daging etc tu boleh ke sebab ia mengandungi isi ayam/daging dalam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brahims yang kami bawa tu cuma kuah...jadi cuma masukkan ayam / ikan yang dibeli dari supermarket di sana.Daging / ayam contohnya serunding, memang tak dibenarkan bawa.

      Boleh rujuk blog ini untuk details
      http://kakiberangan.blogspot.my/2013/08/australia-new-zealand-makanan-yang.html

      Delete
  8. salam,

    saya nak tanya beberapa soalan mengenai travel dengan motorhome di new zealand, saya bercadang akan bercuti di south new zealand dlm bulan sept 2016
    1. Adakah campsite perlu book awal? kalau kena book macamana nak book.
    2. Adakah motorhome menyediakan bantal, selimut dan peralatan memasak?
    3. Adakah saya perlu menyewa peralatan seperti meja, kerusi dan peralatan barbeque semasa buat tempahan atau boleh dibuat semasa mengambil kenderaan.

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.Saya nasihatkan anda book campsite tu awal-awal especially kalau anda plan nak ke NZ waktu summer (masa ni peak seasons).Tapi,ada alternative lain iaitu Bed and Breakfast.Saya tengok banyak BnB di sepanjang perjalanan.Tak pasti samada BnB ni benarkan campervan tumpang bermalam.
      Bole survey di sini https://www.rankers.co.nz/ untuk list semua campsites (powered or non powered) di NZ.Kat sini ada reviews dan rating.Website yang sangat resourceful

      2.Semua motorhome menyediakan bantal,selimut dan peralatan memasak.Tuala pun ada.In fact anda bole singgah kat mana-mana motorhome outlets (yang anda rent la) and get your bedlinens and towel exchanged!Baguskan?
      Tapi toiletries not provided ye..

      3.Peralatan meja,kerusi dsb biasanya comes under package jika anda hire 4 or 6-berthed motorhome.

      Delete