Wednesday, 23 December 2015

DAY 6 NEW ZEALAND--MOKE LAKE-MILFORD-PART 1

QUEENSTOWN------The REMARKABLE



Suasana pagi yang hening..bening di Moke Lake.Malam tadi semua tidur nyenyak..despite motorhome power shut down.Kesejukan malam dan pagi dihangatkan oleh thermal fan yang comel..

Selesai sarapan,ajak anak-anak menikmati suasana sekitar Moke Lake.Mr Husband ..as usual. the earliest bird...had gone wandering around to capture few pics

Our moments at Moke Lake in the morning..




Gen Y tak sah kalau tak buat gaya macam gini...




Kami meneruskan perjalanan menuju ke bandar Queenstown.Terpaksa melalui jalan semalam..lorong sempit..one way.Cuma perasaan tak sengeri petang semalam,kerana dah tau what to expect ahead.

Biri-biri yang gebus..





Tiba di Bandar Queenstown jam 9.30 pagi...

Queenstown ni umpama Genting Kota Keriangan la..Rasanya lebih lagi kot.Kami advise sape yang nak gi NZ,better spend 2-3 days at Queenstown.Banyak benda boleh buat kat sini....be it adrenaline rushed activities like skydiving,bungy jumping,water rafting or shootover jet....paragliding,mountain hiking.Atau..nice peaceful Milford Cruise,fishing,just jalan-jalan kat bandar Queenstown ni.Kalau korang datang winter..lagik best..dapat skiing & snowboarding.Satu je nak pesan..bawak duit banyak-banyak untuk 'dileburkan"..

Ari ni kita nak bersukaria di Skyline Queenstown.Untuk sampai ke Skyline,we had to drive uphills.Seram jugak..takut motorhome tak dapat naik bukit...Anyway berjaya jugak..Sampai kat tempat parking..nampak ada banyak motorhomes dah park kat situ..Free parking for Skyline customers sampai pukul 6 petang..

Ok..terus gi ke kaunter tiket (at the base).Beli
                                           Family (2 adults & 2 children) Gondola & 10 rides $133-for our 4 kids
                                           Adult Gondola & 2 rides each=$45 x 2 pax=$90
                                                                  Total (pejam mata,telan ailio)...$223 (plz jangan convert..)

Heading to the ticket counter


Oh ye lupa plak..ari ni besday CikNy..wah..memorable betul dapat sambut di Queenstown...

Ok..dapat tiket..
So..kami gi beratur untuk naik gondola..Nasib baik dah naik cable car kat Langkawi  Jun this year,jadi rasa gementar tu ada kurang sket.Bezanya,gondola ride at Skyline ni lebih cerun berbanding Langkawi. Tapi ..Langkawi lebih tinggi & lebih panjang..
Waiting for the gondola...
Gondola Ride takes you 450 m above Queenstown and Lake Wakatipu to the top of Bob's Peak.Nikmati panorama indah bandar Queenstown,Coronet's Peak,The Remarkables & Lake Wakatipu..The scene just took my breathe away..


Cantik kan Lake Wakatipu?Betul..wa tak tipuuu...

The Remarkables



Mr Frodo
Sampai kat atas..budak-budak tak sabar nak naik luge dah..Nak stop untuk snap gambar pon tak sempat.Masing-masing dah grabbed helmet masing-masing..


Wah..riang ria rombongan Cik Kiah !


Untuk sampai ke starting point Luge...kena naik 2-seated chairlift dulu..Seriau jugak..kaki terjuntai-juntai di awang-awangan..Lepas bawak Luge (menuruni bukit),naik balik ke starting point dengan chairlift tadi..




Jangan lupa..we-fie!

Our nephews.

Senang je nak handle..

Ada 2 tracks kat sini..Blue Track and Red Track..Blue Track tu agak mudah..Red Track tu a little bit adventurous..corner berliku-liku ..and tunnel..
Untuk first rider of the day,for safety reasons..kita kena lalu track biru dulu..untuk familiarisation of the track..
Kanak-kanak bawah 5 tahun..ketinggian 110cm dan kurang..perlu naik luge bersama orang dewasa..dan kena guna Blue Track only..
1 ride is never enough!
Bujang ni..mmg expert ber luge..
More Individuals in action ...dari camera abah....










Gadis cilik sempat 'brake kaki' di trek merah..panik jap!

Steady Bang Bil..
Ok,we were done..jom balik anak-anak..




Not before saying good bye to Frodo Baggins..
Frodo Lord of The Beans..

Boasting over 11,500 jelly beans!
Hari ni kami decided to jalan-jalan cari makan di Bandar Queenstown.Tak nak lunch tepi tasik ..Sempena besday CikNy..let's eat out and celebrate!Ehem..bayar sendiri-sendiri ye..


Dari Skyline..turun bukit..turun tangga..menghala ke bandar..

Bandar Queenstown yang bersih dan tenang..




Cari-cari souvenirs ..

Actually,tak susah nak cari halal food kat town..just go to Zabihah  & it will navigate to your nearest halal restaurant (anywhere in the world)!

So,hari ni lunch kat Restaurant Boliwood...the halal North Indian cuisine..ada sijil halal tampal kat depan kedai.
Banyak Indian restaurants deretan ni..
Reasonable price la..in NZD...

But quite mencekik in RM!
Tetiba teringat ..kami ada terpandang notis 'budget meal $10' kat pintu masuk.So,tanpa segan silu kami pon bagi tau waiter kami nak order 'budget meal'..Kemain lagi..Selalunya,orang yang order 'budget meal' tapau and makan kat rumah.Tapi tourists ni nak dine in 'budget meal'..
Mr husband order..rice + lamb dhansak

Rice + Lamb Al Jaffreizi..kemain exotic nama
Lain-lain menu 'budget meal 'yang kami order..
      Rice + butter chicken
      Rice + butter lamb
      Rice + korma chicken
      Rice + chicken Al Jafreizi...semua ni $10 setiap set
Portionnya cukup dan mengenyangkan...

Mr Husband yang dah rindu-rinduan pada tosai,roti canai n mertabak order ni..

Tosei Masala Mysore
Dah makan..beli sedikit souvenirs kat DF Souvenirs.....sebelum kami meneruskan destinasi ke Te Anau..


1 comment: