Monday, 21 December 2015

DAy 5-New Zealand-WANAKA--MOKE LAKE- PART 2



THE MAGIC OF KAWARAU




Perjalanan dari Cromwell ke Kawarau ni challenging sikit...Dengan jalan yang berliku liku ...kecil dan lalu tepi gaung....Tapi viewnya Masya Allah cantik....jaraknya 37km sahaja.......Tapi jangan lalai sebab silap sikit je boleh membawa padah....

Sedikit update tentang perjalanan hari ni...
Wanaka ke Puzzle----5km je
Puzzle World  ke Cromwell------56km
Cromwell ke Kawarau Gorge......35km
Kawarau Gorge ke AJ Hacket Kawarau River .....5km
Ke Arrowtown----11km...
ke Queenstown........15km.....
Queenstown to Glenorchy........45km
Glenorchy to Moke Lake 40km

The Last 2 memang perjalanan yang mencabar ........

Sedikit info about Power Site ni....kebanyakkan mereka charge antara NZD15-NZD25 per adult...Kanak kanak 50%....Kelebihannya boleh dapat sambung ke 240V power supply untuk charge electrical items..12V battery Campervan...camera and laptops...Boleh gunakan microvave dan electric heater....Selain dari itu banyak kemudahan disediakan..seperti laundry...toilet...kitchen dan internet.
Free campsite biasanya ada basic toilets dan occasionally open kitchen...Tapi banyak Free Campsite yang di manage oleh DOC (Department of Conservative ) New Zealand...kemudahannya baik dan ofcourse lebih Natural dan Hebat Backgroundnya....Boleh check kat website Rankers NZ....


KAWARAU GORGE--ZIP RIDER-

Dari Cromwell,kami setkan GPS ke Kawarau Bridge untuk menyaksikan aktiviti Bungy Jumping di sana.Memang tak de cita-cita pun nak terjun..Cuma nak jadi pemerhati.Tak sah rasanya kalau datang ke South Island,NZ dan tak visit tempat yang paling happening ni...

Selepas 30 minit perjalanan,kami berhenti di Kawarau Gorge Mining Centre.Wah..kagum jap tengok Kawarau River yang deras..paling special,warna airnya yang hijau susu..macam green guava..

Kawarau Gorge--the site of LOTR film Location.."Kawarau Gorge, on the Kawarau River, was the site of the ‘Argonath’, the gigantic statues of the two kings of Gondor past which the Fellowship sails.Wanaka, to the north, on the banks of the Clutha River: the golden plains, where the Black Riders search for Frodo and Orcs attack the Fellowship""
Another stunning views from Roaring Meg Look Out Point
Angin kat sini kuat sangat....

Akhirnya,kami tiba di A.J Hackett Bungy..
Bungy or Bungee? Dua-dua betul...
Nama tempat ni sinonim dengan seorang Kiwi,iaitu AJ Hackett yang mula-mula memperkenalkan bungy jumping di New Zealand ni,dalam 1980-an.



Sebelum tu,AJ dan kawan-kawan dia yang sama-sama gila try buat extreme jump dari ski gondola (91 m atas salji) kat Tignes,France.Pas tu,terjun plak dari Paris Eiffel Tower pada 1987.Kena tangkap..pas tu dibebaskan after 5 mins.
On November,1988.the World's first Commercial Bungy Operation opened at the Kawarau Bridge..Serba sedikit sejarah bungy jumping!
Kalau nak dibandingkan dengan satu lagi tempat Bungy jumping kat Queenstown Skyline....sini memang hebat lagi....terutama ketingggian dan aura sekeliling.....


You jump!     I don't...he he..

Anyway bila kami sampai....ada 1st jumper nak buat penerjunan....bila diamati....melayu rupanya bertudung.....dia terjun together dengan expert......Ok terjunan nya......Malaysia Boleh.....

Our girl..& our nephew tetiba mintak nak terjun sama..Aiks!Garu kepala jap..ni memang tak de dalam bajet nak oii..Sekali terjun ..untuk adult $195..kanak-kanak $145 sekepala (darab 3 dah berapa hinggit tuh?).Aduyai..sekali  badan korang melayang terjun ....melayang duit mama abah gaks..Ni tak masuk dengan hidden fee video and photo yang dia capture...Minimum age 10 years old

Tetiba terpandang ni...
Kawarau Zipride..apakah itu?




Zasss...melayang!


Fatin pilih  nak ride solo...as usual....and Naurah will partner with her brother .....Zip rides ni ada 2 peringkat...about 130metres to the target...The 1st round memang laju giller...sampai nak capture video pun tak sempat...luckily Yasmin dah capture from the other side....Bila dah sampai hujung....rider akan langgar penghadang dan memantul secara elastik..,,,Riders akan berpusing balik dengan speed reduced to half berbanding masa mereka take off tadi...
Very nice experience and lebih berbaloi.....


I believe I can fly..






Selepas selesai..anak-anak kegirangan..ibubapa kelegaan..kami bergegas meneruskan perjalanan...Jauh lagi ni....Jam dah pukul 3.30pm....Next destination Glenorchy...Kalau dari sini ada cecah 70km.....Kita akan isi minyak dulu area Qeenstown dan shopping untuk top up stock sebelum meneruskan perjalanan...I dah risau sikit sebab rasa masa dah melangkau lebih disebabkan adhoc itinerary  yang muncul secara tiba tiba....Tapi Glenorchy mesti kena pergi walau apa pun situasinya...memandangkan dah lah terlepas Mount Sunday......LOTR...

Take the opportunity to discover some of the following spots used in the three movies:
  • Queenstown's Lake WakatipuLake Wakatipu was used for scenes involving Lothlorien, an ancient forest. "There lie the woods of Lothlorien!" said Legolas. "That is the fairest of al the dwellings of my people. There are no trees like the trees of that land. For in autumn their leaves fall not, but turn to gold." The Lord of the Rings, JRR Tolkien.
  • Lord of the Rings, Deer Park, Queenstown
    Deer Park Heights
    Drive yourself through Deer Park Heights and visit Queenstown's largest Lord of the Rings location. See where Gandalf rode towards Gondor, where the refugees escaped from Rohan, where the attack of the Wargs occurred, and where Eowyn provided Aragorn with his 'tasty' stew.
  • Kawarau RiverThe Kawarau River was used as River Anduin from the Lord of the Rings movies.
  • RemarkablesThe Remarkables featured as the slopes of Dimrill Dale, which Aragorn leads he fellowship to Lothlorien after the Mines of Moria.
  • GlenorchyThe area around Glenorchy, north of Queenstown, was used for scenes involving Isengard (Glenorchy and Paradise), Lothlorien (Paradise), Ithilien Camp (Twelve Mile Delta) and Amon Hen (Closeburn), where Merry and Pippin were captured by Orcs.
  • Skippers CanyonArwen's (Liv Twyler's) confrontation with the Black Riders at the Ford of Bruinen was filmed in Skippers Canyon, near Arrowtown.

Apa yang menanti kami seterusnya?Next...
The Next Entry is going to be one of the Highlight of New Zealand....Adventure and Nature....

1 comment: