Sunday, 13 December 2015

Day 2- New Zealand-CHRISTCHURCH

Assalamualaikum dan Alhamdulillah....





Our Qantas Airways plane mendarat tepat jam 3.30 petang waktu Christchurch...syukur.

Kia Ora!! (greetings in Maori language..meaning welcome).

Suhu di Christchurch pada hari ketibaan 35 degree.Ok sangat-sangat tu,macam Malaysia jer,detik hati kami.Lagipun summer,memang expected la,kan?Little did we knew that temperatures in New Zealand differ in every region and temperature fluctuation is the norm here..

Custom checking berjalan dengan lancar.Walau pun beg kami dibuka,pegawai kastam di airport tak sentuh langsung barang-barang dalam beg.Dia cuma tanya,'do you bring noodles?Lots of dried noodles?".Yes sir..itulah jawapan kami.Dia dah agak dah.Malaysians mesti akan bawak Maggie mee..Pastikan barang-barang makanan diletakkan dalam satu beg khas..memudahkan urusan checking.

Ternampak anjing pengesan sedang sniffing beg 1 family Melayu.Family tu bawak pisang...terrornya anjing NZ nie..bukan je bau daging-dagingan.Buah-buahan pun boleh detect.Jangan sesekali bawak turun makanan dalam flight..ni pon tak boleh..NZ ni memang strict...sangat menjaga product diorang.Dairy products (milo,coklat) tak boleh bawak,buah-buahan pun tak lepas..because they can bring in pests and diseases to the country.Ada juga visitors yang diarahkan menunjukkan tapak kasut diorang kat pegawai kastam.Nak check kot-kot ada dirty soil ke apa...Sampai macam tu sekali...

Selesai urusan kastam,Mr husband pergi ke kaunter Vodafone untuk membeli pre-paid sim card,dengan harga $30... 2 hours call with 1GB data....cukup untuk kami sepanjang di NZ. Boleh jadi Router lagi...,bagi memudahkan komunikasi memandangkan kami travel 2 families.



Pas tu,gi buat free call  ke Airport Lodge Motel. Senang sahaja dekat central exit tepi kiri ada satu phone disediakan dengan nombor nombor popular lodge dan campervans services.  .Bagi tau yang kita dah sampai and minta diorang pick up. In this case call 65.The motel is just 5 minutes drive from the airport.It provides free airport transfer (to and fro).Senang..


After waiting for a while,Mr Llyod (betul ke spelling ni?),motel driver came to fetch us.Baik dan peramah dia ni.Actually,he is a Japanese,yang datang mencari rezeki di bumi Kiwi ni.





Tenang sekali traffic di Christchurch ni.Walau pun traffic banyak dan agak sibuk,tak de terasa hingar bingar,bunyi hon pun payah.Amazingly,tak de smell asap kenderaan pun.Uniknya di NZ,round about dia punya la kecik..Memang challenging la nak pusing,apa lagi kalau kita memandu motorhome.

Sampai di motel,kami disambut oleh Ms Christy,yang very friendly and helpful.Laa..Malaysian Chinese rupanya dia ni..Dia kata apasal tak call direct lagi murah tak perlu bayar fees Booking.com.




Kami diberikan bilik paling hadapan-2 rooms,accomodating 6 of us.Ada 1 queen bed dan 1 single bed for each roomOkla,pada kami.Eventhough the room looks dated,it was clean and tidy.Semua basic facilities lengkap.Periuk belanga untuk masak lengkap dengan pinggan mangkuk dan cutleries.Fridge,microwave & 4-stove hotplates pun ada.1 bathroom with hot shower-a bless for travellers yang tak bersiram berapa hari dah!


Mr husband and son keluar ke nearby groceries shop,untuk survey apa-apa untuk dinner malam nanti.Kat motel ni ada sediakan continental breakfast,tapi tak halal la..So untuk ke groceries shop ni is about 15 minutes walk.....Lepas traffic light belok kiri...jumpa padang besar...Ada 7 atau lapan team main touch rugby...half of the are females..No wonder All Blacks ni power







Rumah ni pun dah ada bunga Lupin segar bugar...Ni yang menaikkan semangat....
Playground dia memang cantik untuk kids



 Bangun pagi menikmati sunrise.....5am you.







Petangnya,kami bersiar-siar around neighbouring area.Sangat cantik rumah-rumah di Christchurch ni.Tak jumpa satu pun rumah 2 tingkat...cuma humble & modest single storeyed houses.Samada tak de pagar langsung atau pagar paling tinggi pun paras pinggang.Takde anjing-anjing yang menyalak to strangers...atau pun signage 'Beware of Dogs'!Pokok-pokok bunga ditanam terus atas tanah,..Nampak natural tanpa pasu-pasu bunga yang gah.



Malam kami cuma makan instant Sharifah nasi goreng dan Maggie mee.Instant nasi goreng tu cuma masukkan paket dalam air mendidih ..dan terus boleh makan.Kami tak guna microwave untuk panaskan sebab messy nak menyamak.Lagipun,kami cuma 1 malam je di motel ni..

Bilik kami takde kipas siling (or ada 1 kind of fan,but we didn't know how to operate it?).Aircond takde...heater ada (untuk kegunaan masa winter la tew).Sebelum masuk tidur,agak warm jugak.Tapi menjelang malam,tiba-tiba jadi sejuk sampai terpaksa tarik selimut.Angin malam yang best dan nyaman..

Tidur paling best selepas 2 hari dalam flight dan tersadai di Sydney Airport...Yang pasti,pengembaraan kami bermula esok..

Selamat malammm..






2 comments:

  1. Wah... Very interesting. Can't wait for your next post!! :-)

    ReplyDelete