Wednesday, 9 September 2015

Day 5 Turkey 2013 Cappadocia



Manisnya Cinta di Cappadocia?

Yaa...memang manis.Tapi masa kami pergi Cappadocia,filem ni belum buat lagi,kan?

Ok.Kami checked in ke Hotel Doubletree by Hilton.Emm..kalau kami sendiri yang mengaturkan tour ni,jangan harap la nak dok 5 star hotel macam ni..

Satu-satunya gambar dalam hotel..dah exhausted sangat masa sampai..

Luar hotel the next morning...freezing cold



Awal pagi sebelum breakfast...mana-mana family yang decide nak naik hot air balloon dah pun berangkat.Harga untuk naik nun ke atas udara adalah 200USD sorang (Yup USD...bukan ringgit).Kalau darab 6 ,dah berapa?Confirm muflis bila sampai Malaysia nanti kan?But,it's ok..if you want to experience the tour,once in a life time...go for it!



Ok..acara tour pagi ni..Underground City of Kaymakli.Apa itu underground city?

These are centuries old undergound dwelling carved out of the volcanic soft rock. .Gambar ihsan Pakcik Google.sebab siksa nak ambik gambar dalam gua..


Sumber-Google
Sumber-Google gaks


The people of Kaymakli (Enegup in Greek) village have constructed their houses around nearly one hundred tunnels of the underground city


Memang kena flexible dan  membongkok untuk masuk ke tunnel ni.I just wished the tourist guide warn us beforehand.Sebab bila dah masuk ,memang takde can nak patah balik,sebab ramai orang kat belakang kita..nak gostan pun tak boleh..
Sakit lutut..sakit pinggang..ergh!


Si kenit steady je berdiri!

The next tour...Gerome Open Air Museum.Museum ni sebenarnya adalah gua-gua tinggalan yang pada suatu masa dahulu merupakan gereja-gereja dan tempat pembelajaran paderi-paderi dan nuns..

Get your ticket 1st!


Photo bomb!



Breathtaking!
Gereja dalam gua.

Snow everywhere..




Dah penat berjimba dengan salji...makan time now..Yes..hari ni kita keluar masuk gua.Lunch at Altinocak Restaurant.
Makan pun dalam restoran gua..
Inside the cave restaurant 


Scrumptious lunch..nyum nyum
Kami juga dibawa ke kilang carpet dan kilang seramic & jewellery shop.Cuci mata je la ye?Harganya memang tak terucap...




Malamnya pulak...pertunjukan Whirling Dervish Dance.Tarian Turki yang popular...berpusing-pusing tu..Show dalam gua...again!

Biasanya ditarikan oleh orang lelaki yang memakai  baju ala  jubah yang mengembang
Tarian ini merupakan inspirasi dari Filsuf dan Penyair Turki yang bernama Maulana Jalaluddin Rumi, dimana tarian ini bermakna bahawa dasar dari kehidupan di dunia dan di bumi ini adalah berputar.

Ketika guru spiritual Mevlana  yang bernama Syamsuddin Tabriz, meninggal dunia,beliau sedar bahawa manusia itu fana ....Jadi dia  mengekspresikan kesedihan itu dengan tarian  tersebut.Wallahualam

Khusyuk
Lama diorang mengepak macam ni..tak lenguh ketiak ke?


Right hand facing upwards...terima semua rezeki yang Allah berikan
Left hand facing downwards...segala yang dapat dikembalikan once kita mati (ke bawah...ke tanah).

Lebih sejam diorang berpusing...steady je..penonton yang rasa pening.

Jadi itu saja corat-coret (dalam gua..) hari ni...


~bythewife~



2 comments:

  1. wah..bestnye...bulan berapa pergi ni sis...ada salji in Cappadocia

    ReplyDelete
  2. Bulan December...ada tempat yang salji baru nak turun,ada yang dah lebat macam Cappadocia ni..

    ReplyDelete