Wednesday, 9 September 2015

Day 3 Turkey 2013 KUSADASI->PAMUKKALLE

The hotel...
Kami bermalam di Hotel Alkoclar,Kusadasi.Oleh kerana percutian ke Turki ni pada musim sejuk,jadi waktu siang adalah lebih pendek dari malam.Waktu siang perlu diluangkan secara sebaik-baiknya bagi menikmati tempat-tempat yang dilawati.Takde masa sangat untuk really enjoy the hotel stay.So,tak dapat la nak review each hotel betul2.
Apa yg boleh dikatakan on Alkoclar Hotel ni?Viewnya sangat cantik especially on the hotel rooftop.Jom layanzzz..






Love this pic soooo much

Abah & anak2 dares


Selepas check out,kami bergerak menuju kota Ephesus.Bagi penggemar film seperti Gladiator, Ephesus adalah a-must-visit place kalau anda berkunjung ke Turki. Bole tengok sisa bangunan kejayaan Romawi kuno, mulai dari Celsus Library sampai Grand Theatre. Klasik dan luar biasa!


Bayangkan dulu2 duduk bersembang sebelah-menyebelah sambil ehem..
Ancient Roman toilet..

Welcome to Ephesus
'Gerbang' masuk utama


Gebu kucing kat sini...sesuai dengan musim winter

Ikut akak balik nak?
Ni lah asal-usul simbol pada kasut Nike tu...sempena nama Nike-goddess of victory (according to Greek ancient history)

Bersama rakan-rakan sebaya dalam group ni

Celcus Library


Library..yang tinggal cuma runtuhan
Celsus, in the honour of whom the library was originally built, had been consul in 92 AD, governor of Asia in 105 AD, and a wealthy and popular local citizen. He was a native of nearby Sardis and amongst the earliest men of purely Greek origin to become a consul in the Roman Empire and is honoured both as a Greek and a Roman on the library itself. Celsus paid for the construction of the library with his own personal wealth.
(Sumber-Wikipedia)


The statues adorning the fa├žade of the Library of Celsus represent the Four Virtues: Sophia (Wisdom), Arete (Bravery), Episteme (Knowledge) and Ennoia (Thought).

Ruang dalam library


Kiri-statue of Sophia (wisdom)
Kanan-statue of Arete (bravery)
Ruang kosong antara 2 dinding-to keep constant humidity & temperature inside

Great Theater of Ephesus adalah highlight of the visit.Teater terbuka ni sangat besar dan boleh memuatkan 25,000 orang, (24000 tempat duduk dan 10,000 standing places) dan mengambil masa 60 tahun untuk disiapkan...Wow!



Perasan ala2 .. gladiator fight
Besarrr..kan?



Tengok apa tu?
Destinasi seterusnya adalah Hierapolis yang bermaksud kota suci...sebab dulu2 banyak temples kat sini.Hierapolis ni diambil sempena nama Hiera,isteri Telephus (anak Hercules ,cucu Zeus)...al-kisahnya.Yang lebih-lebih tu..tak tau la..








Kat sini,ada kolam air panas yang terletak kat  cerun-cerun bukit.Nampak memutih macam kapas.Sebab tu la,kawasan ni dipanggil Pamukkalle (white cotton).Hati-hati..ada batu berlumut..boleh tergelincir..



Macam tepi pantai pulak..tapi tepi cerun bukit..

Suam-suam je airnya...

Ok,dah penat sehariannya dengan sejarah..Jom balik hotel..


~bythewife~




No comments:

Post a Comment